TUNA-TRADITIE
Het begrip ‘Tuna’ is in Nederland niet breed bekend. Vraag je dat echter in Spanje dan zwijmelen de vrouwen weg bij de gedachte aan een serenade en beweren de mannen zelf ook lid te zijn van een Tuna. Het begrip ‘Tuna’ stamt uit het Spanje van de vroege Middeleeuwen. Studenten trokken in groepen van leermeester naar leermeester. Om in hun levensonderhoud te voorzien maakten zij muziek, waarbij de liefde en de plaatselijke schonen vaak bezongen werden. Voor de muzikale begeleiding wordt gebruik gemaakt van akoestische instrumenten, zoals de laúd (luit), bandurria (kleine luit), gitaar, accordeon, fluit en pandereta (tamboerijn). Door de oprichting van universiteiten rond het jaar 1200 verdween de noodzaak om rond te trekken. Toch bleef de traditie van de Tuna voortbestaan. Het leven van een Tuno of Tuniña (oftewel: een mannelijk dan wel vrouwelijk lid van een Tuna) staat gelijk aan de Spaanse levensstijl:
genieten van het leven, plezier maken, reizen en vriendschap. Daar wordt natuurlijk veel over gezongen, maar ook veel over de liefde, de studententijd, studentenstad en wijn (in ons geval bier). Kortom, het Bourgondische leven zoals dat de echte Brabander betaamt!
EERSTE NIET-IBERISCHE TUNA-GROEP TER WERELD
Eindhoven heeft een speciale plaats in de wereldwijde Tuna-traditie. In 1964 werd in Eindhoven namelijk de allereerste Tuna-groep buiten het Iberisch schiereiland opgericht. Het begon als groentijdgrap, een serenade brengen aan een bekende Eindhovense dame, a capella, met van een 45 toerenplaatje ingestudeerde Spaanse liedjes.
De grap werd zo goed en met zoveel plezier ontvangen, dat in 1964 Tuna Ciudad de Luz (Tuna van de Lichtstad) werd opgericht. In 1982 richtte een aantal Eindhovense studentes van de TU/e de vrouwelijke tegenhanger La Tuniña op. Een vernieuwing waar men in Spanje zelf nog niet echt aan toe was. Inmiddels is deze Nederlandse emancipatie ook daar, na wat tegenstribbelen overgenomen.
Het eerste tunafestival (1986)
In 1986 was de Markt van Eindhoven het toneel voor het eerste Tunafestival. Dit was een primeur, want voor het eerst in de geschiedenis werd zo’n certamen (of wedstrijd) buiten een traditioneel ‘Tunaland’ gehouden. Eindhoven werd daarmee bijgeschreven op de certamenlijst van steden als Madrid, Barcelona, Coimbra, Murcia, Salamanca, Sevilla en Valencia.
Ook voor deze traditie is Eindhoven een gezonde voedingsbodem gebleken. Dit jaar organiseren we het voor de 14e keer. Wat deze editie uniek en bijzonder maakt is het feit dat de Tuna Ciudad de Luz dit jaar haar zestigjarig jubileum viert. Sterker nog, een aantal leden van het eerste uur, uit 1964, zal ook op het podium staan, muziek maken en doen alsof leeftijd niet bestaat.
Voortbestaan Tunafestival
ok nu proberen we met het Tunafestival de oorspronkelijke studententraditie hoog te houden door een gratis toegankelijk festival te organiseren. Dat lukt gelukkig door grote steun van onze trouwe sponsoren en grote groep Vrienden van het festival. Ook kan natuurlijk de inzet van alle vrijwilligers niet ontbreken om het festival soepel te laten verlopen. Daarom vragen wij u een groot applaus te geven voor allen die het Tunafestival mede mogelijk hebben gemaakt. Het is natuurlijk ook mogelijk om een eigen steentje bij te dragen door ook Vriend van het festival te worden. Daarmee sponsort u eenmalig of jaarlijks een bedrag voor de toekomst van het Tunafestival.
Help ons deze vreugde naar u te brengen!
Word een vriend van het festival